Keszthelyi Kórház

Sürgősségi betegellátás

SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLY

Elhelyezkedése:

A Sürgősségi Osztály a „B” épület földszintjén található.
A sürgős ellátásra szoruló betegek számára 4 vizsgáló helyiség áll rendelkezésre, egyazon időpontban. Az osztályhoz tartozik 1 shocktalanító (azonnali beavatkozásra alkalmas, magas felszereltséggel rendelkező heliység), 1 gipszelő és 1 fürdető helyiség.

Fő feladata:

A Sürgősségi Osztály az ún. sürgősségi kórképek ellátásra szerveződött betegellátó hely. Ide tartozik a hirtelen fellépő fájdalom, illetve a hirtelen kialakuló egészségromlás valamennyi fajtája.
A sürgősségi ellátás azt jelenti, hogy a heveny kórképekkel jelentkező páciensek – a szakmai szabályok betartása mellett – állapotuk súlyossága szerint kapják meg az orvosi ellátást. Az osztály a lakosság számára folyamatosan – az év minden napján, napi 24 órában – biztosít magas szintű ellátást.

A sürgősségi ellátás lényege a súlyos állapotok korai felismerése, a végleges ellátás minél korábbi elkezdése, a szövődmények megelőzése. Az osztály szervezése lehetőséget nyújt az erőforrások koncentrálására, optimális felhasználására.

Kiemelten kezeljük a hirtelen kialakult szív eredetű megbetegedések, az agyi keringési zavarok és a súlyos baleseti sérültek ellátását. Mindezen megbetegedések további kezeléséhez magas színvonalon működő intenzív terápiás, traumatológiai, sebészeti, szülészeti- nőgyógyászati, és gyermekgyógyászati osztályok, illetve részlegek biztosítanak megfelelő szakmai hátteret, kiegészítve a többi szakma terápiás lehetőségeivel.

Működése:

Valamennyi heveny megbetegedéssel jelentkező beteg fogadása, osztályozása a sürgősségi osztály nővérpultjánál történik. Itt egy magasan képzett egészségügyi szakdolgozó tájékozódik a páciens állapotáról, és gondoskodik arról, hogy a beteg a betegség súlyossági fokának megfelelő időn belül, szakszerű ellátásban részesüljön: kritikus esetben azonnal, nem súlyos állapotú betegek esetén pedig 1-3 órán belül, emiatt tehát az ellátás nem érkezési sorrendben történik.

A beteg további sorsa az orvosi vizsgálat eredményeinek ismeretében dől el. Amennyiben állapota szükségessé teszi, a megfelelő szakmai osztályon kerül elhelyezésre vagy más intézménybe szállítják további gyógykezelés céljából. Ha lehetséges, a beteg néhány órás megfigyelés és kezelés után (24 órán belül) elhagyhatja intézményünket. Ebben az esetben otthonra terápiás javaslatot adunk, szükség esetén háziorvosához irányítjuk.

Orvosok:

Szakvezető főorvos: dr. Bondor Gyula főorvos

A betegellátásban belgyógyász, baleseti sebész, sebész, intenzív terápiás szakorvosok, diplomás ápolók, intenzív terápiás szakápolók valamint sürgősségi ellátásban tapasztalatot szerzett szakápolók vesznek részt.

Ápolásvezető:

Tarpál Györgyné

 

Ágyszám:

A Sürgősségi Osztályon a rövid idő alatt rendezhető kórállapotok gyógyítására, néhány órás (6-24 órás) megfigyelésére 4 fektető ágy áll készen a betegek fogadására.

Legfontosabb teendőnk, hogy kivizsgálás, szükség szerinti állapotstabilizálás után a beteget további kezelés céljából a megfelelő szakellátóhoz juttassuk, amely családorvost, szakrendelőt vagy kórházi osztályt jelent. A betegek egy részét azonnal nem engedhetjük haza, de 24 órán belül gyógyíthatók. E munkát saját megfigyelőrészlegünkön végezzük, kivédve a többnapos, indokolatlan kórházi betegfelvételt, amely a páciensnek és a kórháznak egyaránt felesleges és megterhelő.

A kialakítási munkák, illetve a működtetéshez szükséges személyi állomány feltöltése 2009. elején már befejeződött.
Szeretnénk ennek az új osztálynak olyan arculatot adni, amely a későbbiek során az egész intézményt jellemzi majd.